Slapen moet je leren en ik ben van mening dat dat op een liefdevolle manier kan. Geen “cry it out” methodes, maar een responsieve benadering vanuit verbinding met je kind. Vertrouwen op je moedergevoel met op maat gemaakte adviezen en coaching vanuit mij.
Veiligheid staat bij mij hoog in het vaandel. Ik ben van mening dat als je “problemen” bij kinderen bekijkt vanuit veiligheid en verbinding dat je ze beter kan begrijpen en makkelijker kan helpen en begeleiden.
Dit geldt dus ook voor slaapproblemen.
Ieder kindje is anders en ook iedere leeftijd heeft andere behoeften. Het kan zo zijn dat je bij je ene kindje een methode hebt toegepast maar dat deze op je andere kindje helemaal niet werkt. Je bij je baby een strategie succesvol hebt toegepast maar een jaar (of misschien wel een maand) later de slaap weer ver te zoeken is.
Dit heeft alles te maken met de verschillende fases van ontwikkeling waar je kindje (en jullie) doorheen gaan. Bij iedere fasen horen weer andere aandachtspunten.
Wat altijd centraal staat is geborgenheid en veiligheid. Vooral in de eerste levensjaren. Dat is de reden waarom ik totaal geen fan ben van “cry it out” methodes waarbij je je kindje minuten lang alleen laat huilen. Dit geeft je kindje zóveel stress en een gevoel van onveiligheid wat hij/zij (onbewust) levenslang mee kan dragen.
Wat ik hierbij wel wil vertellen is dat het bijna onmogelijk is om je kindje niet te laten huilen natuurlijk. Zeker bij baby’s en dreumessen is dit lastig, maar ook een verandering waar je peuter of kleuter aan moet wennen kan voor verdriet zorgen. Maar er is een verschil met ze alleen in een kamertje laten huilen of ten alle tijden laten weten dat je er voor ze bent en bij ze in de buurt bent.
Als ouder van twee slechtslapende schatten van jongens heb ik zelf ondervonden hoe moedeloos en radeloos je je kan voelen als je baby of kind nacht na nacht slecht of nauwelijks slaapt. De komst van onze tweede zorgde er bij ons voor dat we het ruim twee jaar met 3 uurtjes per nacht moesten doen.
Na dagen (en nachten) lezen over slaapproblemen, slaapfases, slaaptijd, wakkertijd en uiteindelijk een opleiding kon ik een selectie van methodes en technieken toepassen waar ik mij goed bij voelde en dat gaf rust. Rust bij ons als ouders, wat zorgde voor rust bij onze kinderen.
De problemen verdwenen echt niet als sneeuw voor de zon, maar ik wist wel wat ik kon doen om ervoor te zorgen dat er voor iedereen zo min mogelijk stress ontstond. En dit resulteerde in langere, rustigere nachten met meer slaap. Nooit strijd met naar bed gaan, nooit strijd met in bed blijven. Ze voelen zich veilig in hun eigen bedje.
Met veel liefde en geduld. Ze doen het echt niet express. 🤍